Att tänka på

Lagerbergs - Att tänka påNär du hanterar rå kyckling är det viktigt med god kökshygien. Det bästa är om du har en särskild skärbräda samt kniv som du inte använder till något annat än kyckling.

Vill du ändå använda samma skärbräda och verktyg, så var noga med att tvätta händerna samt diska knivar och skärbrädor innan du använder dem till sallad eller något annat.

Under själva tillagningen kan du sedan kontrollera om kycklingen är färdig genom att sticka en nål eller gaffel i köttet där detta är som tjockast. Stick intill benet om du tillagar hel kyckling, klubbor eller lår. När köttsaften som kommer ut är klar utan röda inslag är kycklingen färdig.

Rekommenderad innertemperatur för tillagning av kyckling:

  • Hel kyckling och andra delar med ben, 82°C
    (klubba, lår, vingar, ben m.m., intill benet)
  • Urbenat kycklingkött, 72°C
    (bröstfilé, lårfilé m.m.)