Höst

,

Vinter

Apelsin och citronmarinerad kycklingfilé

4 portioner

Ingredienser

600-700 g kycklinglårfilé
Rivet skal från 1 apelsin
Rivet skal från ½ citron
saft från 1 pressad apelsin
3 vitlöksklyftor
1 msk honung
2 msk kallrökt japansk soja
2 msk kallrökt rapsolja
2 tsk hackad färsk chilifrukt
1/2 tsk salt
färskmalen svartpeppar
1/2 apelsin
1 dl svarta oliver

Rotfrukter i ugn
800 g potatis
300 g morötter
3 röda lökar
2 palsternackor
ca 0,5 dl olivolja
salt
nymalen svartpeppar
2 msk timjan

Tillbehör
Crème fraiche

Gör såhär

  1. Lägg kycklinglårfiléer i en plastpåse eller en liten skål.
  2. Riv skal från apelsin och citron pressa saften från apelsinen, pressad vitlök, honung, japansk soja, rapsolja, chiliflakes, salt och peppar. Blanda ihop allt till en marinad och häll över kycklingen. Marinera i minst 1-2 timmar.
  3. Skala och skär rotsaker och lök i klyftor. Lägg dem i en smord ugnsfast form. Tillsätt häll över olivolja. Strö över salt, peppar och timjan.
  4. Stek rotfrukterna i 225 grader i cirka 30 minuter.
  5. Lägg kycklingen i sin marinad i en smord ugnsfast form. Stek kycklingen i cirka 30 minuter. Skär den halva apelsinen i skivor och tillsätt dem tillsammans med oliverna när det återstår 10 minuter. Kontrollera så att kycklingen är färdig.

Servera kyckling och rotfrukter med en klick crème fraiche och en sallad.