Apelsin och saffransdoftande kyckling i ugn

Jul

Apelsin och saffransdoftande kyckling i ugn

Ett enkelt och härligt recept med smak och doft av jul.

Tid ca: 1 timme
Ugn 225 C
4 portioner

Ingredienser

1 hel färsk Lagerbergs kyckling
2 apelsiner
2 msk kallrökt rapsolja
1 påse saffran
3 scharlottenlökar
Färsk timjan ungefär en halv kruka
3 vitlöksklyftor
ca: 2 dl vitt vin

valfritt: 2 dl vispgrädde

salt
peppar

Gör såhär

  • Skölj av kycklingen salta och peppra runt om och in i kycklingen. Pudra över saffran och gnid in allt runt om hela kycklingen.
  • Skala apelsinerna, dela i bitar och stek i stekpanna med lite smör på hög värme så att bitarna får färg på ytan men inte så att de blir genomstekta. Detta gör att apelsinen får en sötare och karamelligare smak.
  • Blanda hälften av apelsinerna med 2 hackade vitlöksklyftor och några kvistar timjan, fyll detta i kycklingen.
  • Lägg ett par matskedar kallrökt rapsolja i botten av en stor ugnssäker gryta (eller en form med höga kanter).
  • Lägg ned kycklingen i grytan
  • Klyfta löken
  • Lägg ned lök, resterande apelsin sista vitlöksklyftan och några kvistar timjan runt om kycklingen.
  • Häll vinet i botten och om du önskar grädde häll ned även detta.
  • Ställ i 225C varm ugn. I ca: 1 timme. Efter ca 20 minuter, när kycklingen fått en fin ljusbrun yta ös kycklingen med spadet. Ös ytterligare en gång för riktigt saftig kyckling.
  • Kontrollera innertemperaturen på kycklingen, när den är 75C så är den klar.
Lyft försiktigt upp kycklingen på ett stort fat med kanter. Lägg lök, apelsin och sås runt om och servera som en rätt på julbordet eller som en varmrätt med pressad potatis och sallad.