Fjärilsstyckad kyckling med rotfrukter och tahini

Sommar

Fjärilsstyckad kyckling med rostade rotfrukter och tahinisås

ca 4 portioner

Ingredienser

  • 1 fjärilsstyckad kyckling
  • 2 msk + 2 msk olivolja
  • 600 g morötter
  • 600 g rödbetor
  • salt och peppar
  • grillade citronhalvor
Tahinisås
  • 1 dl tahini (sesampasta)
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk honung
  • 1 tsk olivolja
  • vatten
  • salt

Gör såhär

Värm ugnen till 225 grader.
Lägg kycklingen i en ugnsform och gnid in med olivolja. Salta och peppra.
Skala morötter och rödbetor. Om morötterna är stora, skär dem i mindre bitar. Skär rödbetorna i klyftor. Lägg rotfrukterna i en ugnsform. Ringla över olivolja och rör om. Om du inte vill att rödbetorna ska färga morötterna kan du lägga rotfrukterna i varsin form. Salta och peppra.
Ställ in kycklingen och rotfrukterna i ugnen. Om de inte får plats på samma galler placera rotfrukterna på nedersta gallret. Rosta tills rotfrukterna är mjuka och kycklingen har en innertemperatur på 75 grader, i cirka 40 minuter.
Gör tahinisåsen under tiden att kycklingen och rotfrukterna är i ugnen. Blanda sesampasta, vitlök, citronsaft, honung och olivolja. Du kommer få en stabbig pasta. Tillsätt lite vatten åt gången och rör om tills du har önskad konsistens. Smaka av med salt – och eventuellt lite mer honung och/eller citron.
Servera kycklingen med rotfrukterna, tahinisåsen och grillade citronhalvor.