Fräsch soppa med kyckling och grön sparris

Påsk

Fräsch soppa med kyckling och grön sparris

Tid: ca 40 min
Antal portioner: 4

Ingredienser

  • Ca 300 g Kycklinglårfilé alt kycklingfilé
  • Ca 400 g färsk grön sparris
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 3 st schalottenlökar
  • smör
  • salt
  • peppar
  • cayennepeppar

Gör såhär

  1. Dela sparrisen i bitar om ca 1 cm. Skär bort den nedre delen ( ca 0,5 cm ) då den oftast är torr och lite träig. Om du vill skala sparrisarna lätt. Spara topparna på sparrisen.
  2. Skala och finhacka schalottenlök, fräs till den blir genomskinlig i en liten klick smör. Tillsätt därefter vin, buljong och grädde. Koka upp och låt koka ihop på svag värme ca 10 min. Tillsätt därefter sparrisbitarna, alla utom topparna. Koka lätt ca. 10 min eller till sparrisen mjuknat men ännu har kvar sin gröna fina färg.
  3. Häll soppan i en mixer. Mixa soppan slät.
  4. Under tiden, koka upp lite lätt saltat vatten. Koka snabbt upp sparrisknopparna.
  5. Dela kycklingen i lagom stora bitar, de ska passa att äta med sked i en soppa. Ca 2 cm. Värm upp en stekpanna, salta och peppra kycklingbitarna. Pudra också över lite cayennepeppar. Stek i pannan med lite smör. Kycklingbitarna skall få lätt färg runt om.
  6. Häll soppan åter i kastrullen, värm upp och lägg i kycklingbitarna. Låt allt bli genomvarmt och kycklingen skall bli färdig. När allt är varmt så är soppan klar att servera, toppa med sparristopparna.