Grillad kyckling med apelsin & saffranbeàrnaisesås

Sommar

Grillad kyckling med apelsin & saffranbeàrnaisesås

Gör det enkelt och gott, istället för att själv göra nedan rekommenderas följande Sverigeskafferiet delikatesser till denna rätt:

  • Sverigeskafferiets rostade vitlök & chilirapsolja
  • Sverigeskafferiets apelsin & saffranrapsolja (finns endast vid jul) som blandas i Bearnaisesås

Till Sverigeskafferiets webbsida

(4 personer)

Ingredienser

  • 12 Lagerbergs kycklingklubbor eller 4 kycklinglår
  • Ca 0,5 dl mild rapsolja, gärna med rostad vitlök & chilismak

Apelsin & saffranbearnaisås

  • 500 g smör
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl vatten
  • 2 msk äppecidervinäger
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk nymortlad dragon i strösocker
  • 5 st äggulor
  • 3 msk koncentrerad apelsinjuice
  • ½ påse saffran utrörd socker och äppelcidervinäger
  • Salt och nymald svartpeppar

Sallad

  • Nysköljd krispig sallad toppad med rootfruit chips och surdegspanko. Sverigeskafferiets rostade vitlökrapsolja som nyttig dressing. Salt och nymald svartpeppar.

Dekoration

  • Sallad, rootfruitchips, surdegspanko och droppar av rostad vitlökrapsolja.

Gör såhär

  1. Pensla kycklingklubborna med Sverigeskafferiets rostad vitlökrapsolja, salta och peppra.
  2. Stek kycklingen på hög värme för gyllenbrun stekyta, efterstek kycklingen på låg värme i ugn (mellan 100 - 120 grader) till 82grader intill benet.
  3. Smält smör till bearnaisesåsen i en kastrul. Skala och skär schalottenlök och vitlök fint. Koka samman vatten, vinäger, lök, vitlök och nymortlad i ca 5 minuter. Sila av och låt svalna. Vispa äggulorna till ett vitt luftigt skum över vattenbad. Tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning. Tillsätt mortlad saffran och apelsinkoncentrat. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg upp kycklingklubborna, häll bearnaisesåsen i en liten dipskål och ställ på varje tallrik. Lägg en bukett med fräsch sallad på respektive tallrik som slungats i rostad vitlökrapsolja. Toppa med rootfruitchips och surdegspanko. Dra några varv med svartpepparkvarnen över rätten. Klart att njuta!