Grillad kyckling med chimmichurri

Sommar

Grillad kyckling med chimmichurri

Ingredienser

  • I kg valfri kycklingdel, t ex klubba, lår, ben, vingar
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • limeklyftor till servering
  • Marinad
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • en nypa svartpeppar
Chimmichurri
  • 1 röd chili, t ex spansk peppar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 5 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl hackad färsk oregano
  • ½ dl rödvinsvinäger
  • ca 2 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör såhär

Värm ugnen till 225 grader.
Börja med att marinera kycklingen. Tvätta citronen och skala den i remsor – utan att få med den beska vita delen. Pressa citronen. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Blanda kycklingen med citronskal och saft, vitlök, olja, salt och peppar. Ställ i kylen och marinera i minst 30 minuter.
Gör sedan chimmichurrin. Kärna ur chilin och finhacka den. Skala och finhacka vitlöken. Blanda chili, vitlök och örter med vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form. Grilla i mitten av ugnen tills kycklingen är genomstekt. Tiden beror på vilken styckdel du använder. Kycklingen är genomstekt om det rinner klar saft när du skär i den. Det bästa är att mäta innertemperaturen:
  • Kycklingfilé 72˚C
  • Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
  • Kycklingben 82˚C (intill benet)
  • Kycklinglår 82˚C (intill benet)
  • Kycklingvingar 82˚C

Tips! Det går även bra att grilla kycklingen. Det är viktigt att kolen har rätt temperatur innan du börjar grilla. Är det för varmt bränns kycklingen innan den hinner bli genomstekt. När briketterna/kolen har en tunn grå aska är det dags att börja grilla. För att köttet inte ska fastna ska gallret vara rent och penslat med lite olja. Lägg gallret på grillen en stund innan du ska börja grilla så att det hinner bli hett. Börja gärna grilla kycklingen över direkt värme en stund för att få yta och sedan över indirekt värme.