Höst

,

Sommar

,

Vinter

Grillad pizza med Kyckling

Ingredienser

PIZZADEG
50 g  färsk jäst
2 tsk salt
3 dl  ljummet vatten
0,5 dl  matolja
1 liter  vetemjöl


PIZZATOPPING
Ca: 2 kycklingfileer
2 nävar färska champinjoner
2 dl  tomatsås (från burk går bra eller gör din egen)
400 g  riven ost
4 st  vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
5 kvistar  färsk basilika
plocksallad
salt
peppar
olivolja
smör till stekning

Pizzasten till grillen

Gör såhär

  1. Blanda jäst, vatten , olja och salt i en degbunke.
  2. Rör i mjöl lite i taget tills du får en fast och elastisk deg, spara resten av mjölet till utbakning.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
  4. Tänd grillen så att kolen hinner ta sig medan degen jäser. Fördela de glödande kolen längs med kanten på grillen och lägg bara några enstaka i mitten. Om du har en pizzastenen lägg den i mitten på gallret och lägg på locket. Stenen måste bli riktigt het innan det är dax att börja baka pizza. Om du inte har en pizzasten går det bra att lägga pizzan på en plåt. Låt grillen bli varm men förvärm inte plåten.
  5. Strimmla kycklingen i längder med ca 2 cm tjocka bitar .Stek i smör med salt och peppar alternativt grilla bitarna lätt. Smörstek champinjonerna och krydda med salt och peppar.
  6. Dela degen i 4 bitar och kavla ut en av bitarna tunt på mjölat bakbord. Lägg pizzan på ett bakplåtspapper, riv/klipp bort överflödiga kanter av pappret.
  7. Bred på ett tunt lager tomatsås. Strö direkt över riven eller skivad mozzarella, tunt skivad vitlök, finhackad chili, kyckling och champinjoner.
  8. Lägg direkt över pizzan på pizzastenen eller plåten(den måste bakas direkt annars blöter tomatsåsen igenom degen).
  9. Grilla pizzan på grillen under lock.
  10. Strö över färska blad av basilika samt färsk plocksallad över pizzan innan servering, ringla över lite olivolja, salta och peppra på toppen.