Het rostad vitlök & chili kycklingsoppa med rostad vitlök & chilimajonnäs, grillad fänkål, tomater

Sommar

,

Vår

,

Vinter

Het rostad vitlök & chili kycklingsoppa med rostad vitlök & chilimajonnäs, grillad fänkål, tomater

Gör det enkelt och gott, istället för att själv göra nedan rekommenderas följande Sverigeskafferiet delikatesser till denna rätt:

  • Sverigeskafferiets citronrapsolja
  • Sverigeskafferiets rostade vitlök & chilimajonnäs

Till Sverigeskafferiets webbsida

(4 personer)

Ingredienser

  • 1 Lagerbergs hel kyckling
  • 2 liter vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 sköljd stor kyckling
  • 400 g palsternacka i bitar
  • 400 g rotselleri i bitar
  • 3 gula lökar i bitar
  • 4 morötter i bitar
  • 1 msk + 2 tsk torkad dragon
  • 1 msk curry
  • 2 tsk torkad basilika
  • salt och peppar
  • 4 msk maizena + 1 dl grädde
  • 5 dl grädde
  • en skvätt sherry
  • 2 dl skalade räkor

Rostad vitlök & chilimajonnäs

  • 2 st äggulor
  • 1 tsk svensk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2.5 dl citronrapsolja
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 mellanstora chilifrukter
  • Socker
  • Salt
  • Peppar

Dekoration

  • Grillad fänkål och färska örter, t.ex. timjan

Gör såhär

  1. Koka upp vatten + buljongtärning och lägg i kycklingen hel.
  2. Tillsätt rotfrukterna och grönsakerna och 1 msk dragon.
  3. Låt koka i ca 1 timme.
  4. Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt rapsoljan droppvis under konstant vispning. Smaka av majonnäsbasen med salt och peppar. Tvätta chilifrukterna, halvera och plocka bort  kärnorna. Tryck ut skalen på en bakplåt med smörpapper.  Skala vitlöksklyftorna och lägg på samma plåt. Rosta chiliskal och vitlöksklyftor på hög värme i ugn till de fått vacker gyllenbrun färg, vänd så att båda sidorna rostas. Låt svalna. Lägg ner i matberedaren och kör en kort stund. Tillsätt majonnäsbasen i matberedaren och blanda allt till en god majonnäs. Smaka av salt och nymald svartpeppar.
  5. Ta upp kycklingen och rensa den. Lägg köttet i en skål.
  6. Mixa grönsakerna till en slät puré.
  7. Sila buljongen som är kvar och låt den kallna.
  8. Lägg grönsakspurén i en kastrull och späd till lagom tjocklek med buljongen, tillsätt kryddorna och smaka av med salt och peppar.
  9. Rör ut maizena med grädde och så ner med allt i soppan.
  10. Låt soppan få ett hastigt uppkok innan du serverar den med kycklingkött i bitar, skalade räkor och sås. Dra några varv med svartpepparkvarnen över rätten. Klart att njuta!