Kyckling à la äpple & curry med grillad bakpotatis

Sommar

Kyckling à la äpple & curry med grillad bakpotatis

Gör det enkelt och gott, istället för att själv göra nedan rekommenderas följande Sverigeskafferiet delikatesser till denna rätt:

  • Sverigeskafferiets  citronrapsolja
  • Sverigeskafferiets äpple & curry lyxdressing

Till Sverigeskafferiets webbsida

Ingredienser

  • 12 Lagerbergs kycklingklubbor eller 4 kycklinglår
  • 2 tsk god curry, gärna Madras
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-2 msk Sambal Oelek
  • 3 msk koncentrerad äpplejuice
  • 1 dl honung
  • 5 dl vispgrädde
  • Ca 0,5 dl mild Rapsolja, gärna med citronsmak
  • 1 hårt äpple, gärna Royal Gala
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

Dekoration:

  • Liten chilifrukt, krispig sallad, färsk timjan eller annan ört

Grillad bakpotatis

  • 4 mellanstora fasta potatisar, typ Asterix, Bintje, Fakse, Folva, Jutlandia eller Sava.
  • Rapsolja, helst med vitlök & chili
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

Gör såhär

  1. Pensla kycklingen med citronrapsolja, salta och peppra.
  2. Stek kycklingen på hög värme för gyllenbrun stekyta, efterstek kycklingen på låg värme i ugn (mellan 100 - 120 grader) till 82 grader intill benet. Under tiden steks chilifrukterna och äppleklyftor i citronrapsoljan.
  3. Smält buljontärning i citronrapsoljan, tillsätt tomatpuré, äpplekoncentrat, honung, Sambal Oelek och till sist vispgrädden.  Smaka av med curry. Låt allt samman koka ihop och få en härlgt gul färg och fyllig smak.
  4. Baka potatisarna i ugn till de är klara inuti. Halvera potatisrna på längden. Stek potatishalvorna i rapsolja gärna med rostad vitlök & chili tills de får en krispig och vacker yta.
  5. Ta ut kycklingen från ugnen och torka av. Häll spadet i såsen. Skölj salladen, lägg upp kyckling, chilifrukt, äppleklyftor, sallad, sås och potatishalvorna på tallrikar. Garnera med färska örter. Ringla gärna lite smaksatt rapsolja över sallad och tomma fält på tallriken som smakfull dekoration. Dra några varv med svartpepparkvarnen över rätten. Klart att njuta!