Kyckling ballotine med äpple, rosmarin och ädelost

Jul

Kyckling ballotine med äpple, rosmarin och ädelost

Tid: ca: 1,5 timme
Portioner: 4

Ingredienser

4 stora Lagerbergs kycklingfilér
½ äpple
100 g smakrik ädelost
ca: 4 kvistar färsk rosmarin
ca: 1,5 cm färsk ingefära
½ tsk cayennepeppar
1 ägg
salt
nymald svartpeppar

plastfilm
ugnsfolie

Örtolja:
1/ dl Olivolja
1 kruka Färska örter efter smak ( tex rosmarin och persilja )
Det går också bra med frusna färska örter
Salt
Peppar
( ev ½ vitlöksklyfta )

Gör såhär

Skär äpplet i små bitar, hacka de gröna bladen från rosmarinen i fint. Lämna stjälkarna.
Skala ingefäran och hacka eller riv fint.
Tag fram en bunke och blanda ned äpple, rosmarin, ingefära, salt och peppar. Mosa ned ädelosten så allt blir till en grov röra.
Hacka kycklingköttet i bitar.
Tag fram en mixer med skärkniv, blanda snabbt ihop kycklingkött och ost-kryddblandningen och ägget så att blandas utan att bli finhackat. Du kan också hacka kycklingköttet i små tärningar och blanda manuellt med ostblandningen.

Dela upp i fyra delar.

Lägg ut en stor bit plastfilm på en skärbräda, fördela en av fjärdedelarna med blandningen som en tjock korv mitt på plastfilmen.
Vik över en av plastens långsidor över blandningen snurra sedan runt och forma en korv. Änderna på plasten skall du snurra runt och spänna så att smeten formar sig som en jämn form. Knyt ihop ändorna. Gör fyra ”korvar”. Slå in vardera korv med ugnsfolie.

Tag fram en kastrull, gärna en låg och vid med halvhöga kanter. Fyll med vatten och ställ för att sjuda. Lägg ned korvarna i det sjudande vattnet så att vattnet täcker.
Låt ligga i det sjudande vattnet ca 10 – 15 minuter så att korvarna ”sätter sig”.

Ta upp ur vattnet. Ta av folien och klipp upp plastfilmen. Låt ligga och svalna en stund.

Lägg rullarna på en liten ugnsform pensla med lite smör. Ställ in i ugnen på ca: 225 C omkring 10-15 min för att ge rullarna lite färg.

Under tiden kan du göra en snabb örtolja; blanda ihop olja, örter, salt och peppar ( ev vitlök ) i en matmixer så att allt blandas och örterna blir i fina små bitar.

Skär upp kycklingrullarna i centimetertjocka skivor på ett fat och ringla över örtoljan.