Kycklingklubbor med japansk sojaglaze

Sommar

Kycklingklubbor med japansk sojaglaze

ca 4 portioner

Ingredienser

  • 4 kycklingklubbor
  • 2 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar
Glaze
  • 1 dl kinesisk soja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk honung
  • 3 msk farinsocker
  • 2 msk ketchup
  • 1 – 2 msk risvinsvinäger
  • rostade sesamfrön till garnering

Gör såhär

Värm ugnen till 225 grader.
Blanda ingredienserna till glazen i en kastrull och låt koka upp. Ställ åt sidan.
Gnid in klubborna med oljan och lägg i en smord ugnssäker form. Salta och peppra. Grilla i mitten av ugnen tills kycklingen har en innertemperatur av 82˚C (intill benet) eller tills köttsaften är klar, i 30 – 40 minuter. När ca 10 minuter återstår pensla klubborna med lite av glazen. När klubborna är klara pensla på resterande glaze och strö över lite sesamfrön.
Servera gärna med jasminris.
Tips! Det går även bra att grilla kycklingen. Det är viktigt att kolen har rätt temperatur innan du börjar grilla. Är det för varmt bränns kycklingen innan den hinner bli genomstekt. När briketterna/kolen har en tunn grå aska är det dags att börja grilla. För att köttet inte ska fastna ska gallret vara rent och penslat med lite olja. Lägg gallret på grillen en stund innan du ska börja grilla så att det hinner bli hett. Börja gärna grilla kycklingen över direkt värme en stund för att få yta och sedan över indirekt värme.