Kycklingspett med chili, sesam och koriander

Sommar

Kycklingspett med chili, sesam och koriander

ca 20 spett

Dessa kycklingspett passar utmärkt som tilltugg eller t ex som del av en buffé. Servera gärna tillsammans med en dippsås, t ex sweet chilisås eller Srirachamajonnäs. För en matigare rätt, servera med jasminris.

Om du använder träspett, blötlägg dem gärna en stund så att de inte bränns i ugnen/på grillen.

Ingredienser

  • 600 g kyckling-minutfilé
  • 3 msk rapsolja
  • rivet skal från 1 lime
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 1 röd chili, t ex spansk peppar
  • en kruka koriander
  • 3 msk sesamfrön

Gör såhär

Värm ugnen till 200 grader.
Skär kycklingen i cirka 2 cm breda strimlor. Tvätta limefrukten och skala den i remsor – utan att få med den beska vita delen. Blanda med olivolja och kyckling. Riv eller pressa ner vitlöken. Blanda och låt sedan marinera i kylskåpet i minst 30 minuter.
Kärna ur och skiva, alternativt finhacka, chilin. Finhacka koriandern. Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna.
Trä upp kycklingen på spett och lägg dem på en oljad ugnsplåt. Salta och peppra. Grilla spetten i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
Lägg upp spetten på ett fat och strö över sesamfrön, chili och koriander. Servera direkt.
Tips! Det går även bra att grilla spetten. När briketterna/kolen har en tunn grå aska är det dags att börja grilla. För att köttet inte ska fastna ska gallret vara rent och penslat med lite olja. Lägg gallret på grillen en stund innan du ska börja grilla så att det hinner bli hett. Grilla spetten över direkt värme.