Kycklingspett med grekisk sallad

Sommar

Kycklingspett med grekisk sallad

ca 4 portioner

För en ännu vackrare sallad, blanda tomater med olika färger. Om du använder träspett, blötlägg dem gärna en stund så att de inte bränns i ugnen/på grillen.

Ingredienser

  • 600 g kyckling-minutfilé
  • 3 msk rapsolja
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och svartpeppar
  • grillade citronhalvor
  • 4 – 6 tomater
  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • 150 g fetaost
  • 2 dl kalamataoliver
  • ½ dl olivolja av god kvalité
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk torkad oregano
  • nymalen svartpeppar
  • flingsalt
  • hackad bladpersilja

Gör såhär

Skär kycklingen i cirka 2 cm breda strimlor. Tvätta citronen och skala den i remsor – utan att få med den beska vita delen. Skala vitlöksklyftorna och skär i tunna skivor. Blanda kycklingen med olivolja, vitlök och citronskal. Ställ i kylskåpet i minst 30 minuter.
Skär tomaterna i klyftor. Halvera gurkan på längden och gröp ur kärnorna med en liten sked. Skär sedan i halvmånar. Skala löken, halvera den och skär sedan i tunna klyftor. Skär fetaosten i kuber.
Blanda olivolja med vinäger och oregano.
Värm ugnen till 200 grader.
Trä upp kycklingen på spett och lägg dem på en oljad ugnsplåt. Salta och peppra. Grilla spetten i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och har fått fin färg.
Blanda alla grönsaker på ett fat. Strö över fetaosten och ringla över dressingen. Strö över salt och peppar. Servera med spetten och grillade citronhalvor.
Tips! Det går även bra att grilla spetten. När briketterna/kolen har en tunn grå aska är det dags att börja grilla. För att köttet inte ska fastna ska gallret vara rent och penslat med lite olja. Lägg gallret på grillen en stund innan du ska börja grilla så att det hinner bli hett. Grilla spetten över direkt värme.