Parmalindad kycklingfilé med risotto

Påsk

Parmalindad kycklingfilé med risotto

Tid ca: 1 timme
Antal portioner: 4

Ingredienser

Kyckling
  • 4 st kycklingfiléer
  • 4 skivor parmaskinka
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 st mozzarella
  • 2-3 basilika kvistar
  • salt
  • peppar
Risotto
  • 3 dl Arborioris
  • 2 schalottenlökar finhackade
  • knappt 1 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin (torrt)
  • 1 liter kycklingbuljong varm
  • 2 dl parmesanost (färsk)
  • 2 st salladslökar
  • 1 knippe grön sparris
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör såhär

Kyckling
  1. Sätt ugen på 225 °
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna runt om. Skär ett snitt på längden in i kycklingköttet så att det blir en ”ficka”. Salta och peppra i fickan.
  3. Hacka mozzarellan i fina tärningar, hacka basilikan. Blanda ihop i en skål tillsammans med vitlöken som pressas i. Fördela fyllningen i kycklingens snittade fickor.
  4. Vira en skiva parmaskinka runt om kycklingen.
  5. Lägg kycklingen på en plåt och stek i ugnen till kycklingen är genomgräddad. Ca 15 – 20 min, innertemperaturen skal vara omkring 70° C.
Risotto
  1. Hacka löken fint, fräs på låg värme i en tjockbottnad kastrull med rikligt med olivolja till löken blir genomskinlig .
  2. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden så det inte fastnar i botten eller får färg.
  3. Värm buljongen, tillsätt i risgrytan lite i sänder. Rör om regelbundet och sänk värmen.
  4. Dela sparrisen i cm stora bitar. Skär bort nedre delen. Skala om sparrisen känns som den har segt skal. Koka upp i lätt saltat vatten precis så de mjuknar . Separera knopparna och lägg åt sidan.
  5. Skiva salladslökarna i fina bitar. Riv parmesanosten grovt.
  6. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd.
  7. Tag bort kastrullen från värmen, vänd ned ca. 2 msk olivolja, parmesanen, salladslöken och sparrisen ( utom knopparna ). Salta och peppra efter egen smak. Rör om ordentligt.
  8. Servera med kycklingen, dekorera med sparrisknoppar. Droppa över lite god olivolja.