Sommar

Rostad palsternacksoppa med vitlöksgrillad kyckling och äpple

Gör det enkelt och gott, istället för att själv göra nedan rekommenderas följande Sverigeskafferiet delikatess till denna rätt:

  • Sverigeskafferiets rostade vitlök & chilirapsolja

Till Sverigeskafferiets webbsida

(4 personer)

Ingredienser

  • 12 Lagerbergs lårbensfiléer
  • 50-100g färsk ingefära
  • 300g palsternackor
  • 2 paprikor
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk Sambal Oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk honung
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • Ca 0,5 dl mild rapsolja, gärna Sverigeskafferiets rostad vitlök & chili
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

Dekoration

  • Grillad fänkål och färska örter, t.ex. timjan

Gör såhär

  1. Halvera Lagerbergs lårbensfiléer, pensla med god rapsolja, salta och peppra. Stek lårbensfiléerna kort tid på hög värme för gyllenbrun stekyta, efterstek på låg värme i ugn (mellan 100 - 120 grader) till 82grader.
  2. Skala palsternackorna och skär i grova bitar. Hetta upp rapsolja i en kastrull med lock. Tillsätt tomatpuré, kycklingbuljong, Sambal Oelek, honung, ingefära, vitlök och låt fräsa runt i rapsoljan till en pasta. Tillsätt palsternackorna och låt dessa glaseras och få färg av pastan. Tillsätt grädde, äppelcidervinäger och vatten. Lägg på locket och låt sjuda. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  3. Filéa paprikorna, ta ut alla kärnor. Stek i rapsoljan på hög värme, helst i en grillpanna. Salta och peppar.
  4. Skär fänkål på längden i skivor, tvätta, torka och stek på hög värme i rapsolja, helst i grillpanna för vackra ränder. Salta och peppra. Lägg paprika och fänkål på en plåt med bakplåtspapper. Grilla på hög värme i ugnen alldeles innan servering.
  5. Ta av soppan, ta bort eventuellt skum med en sked. Häll allt i en blender eller matberedare. Slut locket tätt. Kör på högsta fart till jämn och fin soppa. Diska kastrullen och häll tillbaka.
  6. Trä upp lårbenfilé och paprika på grillspett och lätt tvärs över soppskålarna som ljummats i ugn. Koka upp soppan och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  7. Avsluta med att släppa ned grillad fänkål som sticker upp på den ena sidan i soppskållen. Garnera med färska örter och ringla lite god rapsolja ovanpå soppan alldeles innan servering.