Surdegspanko kyckling med grillad citrondipsås

Sommar

Surdegspanko kyckling med grillad citrondipsås

Gör det enkelt och gott, istället för att själv göra nedan rekommenderas följande Sverigeskafferiet delikatesser till denna rätt:

  • Sverigeskafferiets citronrapsolja
  • Sverigeskafferiets grillad citron lyxmajonnäs
  • Sverigeskafferiets surdegspanko

Till Sverigeskafferiets webbsida

(4 personer)

Ingredienser

  • 12 Lagerbergs lårbenfilé
  • ca 150g surdegspanko (eller grovt ströbröd från äkta surdeg)
  • Mild rapsolja, gärna med citronsmak
  • Salt
  • Nymald svartpeppar

Grillad citrondipsås

  • 2 st äggulor
  • 1 tsk svensk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2.5 dl citronrapsolja
  • Saft och skal från 1 citroner
  • Socker
  • Salt
  • Peppar

Dekoration

  • Sallad, rootfruitchips, surdegspanko och droppar av rostad vitlökrapsolja.

Gör såhär

  1. Pensla kycklingen med citronrapsolja, salta och peppra. Vänd kycklinglåren i surdegspanko.
  2. Hetta upp en stekpanna med citronrapsolja och stek kycklingen på hög värme till gyllenbrun stekyta, efterstek kycklingen på låg värme i ugn (mellan 100 - 120 grader) till 82grader.
  3. Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt rapsoljan droppvis under konstant vispning. Smaka av majonnäsbasen med salt och peppar. Tvätta citronen noga, halvera och plocka bort de synliga kärnorna. Pressa ut citronsaften i ett glas. Tryck ut skalen på en bakplåt med smörpapper. Rosta citronskalen på hög värme i ugn till de fått vacker gyllenbrun färg, vänd så att köttsidan också rostas. Låt svalna. Riv ned lite av det nygrillade citronskalet i matberedaren och kör en kort stund. Tillsätt majonnäsbasen i matberedaren och blanda allt till en god grillad citronmajonnäs. Smaka av med citronsaften, salt, nymald svartpeppar och ev. lite socker.